Président е сред спонсорите на „Божоле нуво“, реколта 2016 в България

Président е сред спонсорите на престижното събитие по представяне на младото френско вино „Божоле нуво“, реколта 2016.

Виното „Божоле Нуво“ е подходящо за консумация с изтънчени сирена от най-високо качество, каквито са и продуктите на Président.

Счита се, че първоначално „Божолето“ е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта. През 1960 г. местният винопроизводител Жорж Дюбоф открил потенциала на приятната напитка и решил да промотира виното като измисля състезание в това кой ще достави първата бутилка от него в Париж. От тогава насам тази традиция се е разпространила по целия свят. Виното става толкова популярно, че всяка година има над 70 млн. бутилки, които се доставят в над 110 страни в света.

Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето.